Parlem de llibres, documents i pel·lícules ferroviàries 6 – Joan Artigas

Parlem de llibres, documents i pel·lícules ferroviàries 6 – Joan Artigas
L’afició als trens me la van transmetre els meus dos avis, un em portava a veure’ls al carrer Aragó i amb l’altre llargues i intenses hores a l’estació de Puigcerdà. Tot i que em feien molta por uns senyors vestits de verd i amb gorra de plat vermella. Els carrabiners, ja que aleshores hi havia duana a l’estació, a l’arribar el tren Francès procedent de la Tor de Querol.

Per a mi els trens són tècnica, vida, afició i diversió.

Tècnicament són complets, inclouen mecànica, electrotècnia i ara electrònica i informàtica. És la part que més em fascina i tinc un bon arxiu digital de documentació, però no en paper, pel que no puc aportar res especial o amb cert valor a la presentació.

Pel que fa als llibres, sí que us vull mostrar-ne un parell que per a mi són interessants:

El primer és: “El Transpirinec Català”, de Josep Clara de la col·lecció Camí Ral (núm. 23) de 2004.

Se centra en el traçat de Ripoll- Puigcerdà, amb una cronologia des de 1844 fins al 2003. No és un llibre convencional, recull des de les expropiacions efectuades per a la seva construcció, relació d’incidents a la línia, bitllets venuts per estació, nombre d’usuaris, plànols i documentació gràfica. Un bon complement per conèixer els orígens d’aquesta tan maltractada R3.
El segon és el divertit, “El Tren en los TEBEOS”, de Luis Conde Martín, de Ediciones El Jueves, llibre institucional no posat a la venda.

És un recull de l’humor gràfic i de les historietes publicades on el ferrocarril és el protagonista.

Com bé s’explica a la contraportada el Tren i els Tebeos són coetanis.

El seu desenvolupament i evolució transcorren gairebé paral·lels també amb el cinema, una mica més jove, però que un i altre comparteixen popularitat.

Pel que fa a les pel·lícules, excepcional,” El Maquinista de la General”, però per buscar una més recent i amb molt tren, la següent:

“Imparable” (en anglès: Unstoppable), és una pel·lícula d’acció basada lliurement en un fet real, l’incident CSX 8888. Va ser estrenada aquí al gener de 2011. Està protagonitzada per Denzel Washington. Va rebre crítiques generalment positives, també es va dir que hi havia certes similituds amb la pel·lícula “Speed”(1994). Aventures i acció amb un 90% de la pel·lícula com a protagonista el tren.Fins aquí hem arribat, amb l’exposició, espero que hagi estat del vostre interès i que puguem fer activitats veient-nos personalment molt aviat.

Joan Artigas.
9-MAIG-2020

Deixa un Comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.